Hardlooptips
In samenwerking met Lerenhardlopen.nl, biedt de Omloop van Empel een aantal goede tips om het hardlopen nog leuker en uitdagender te maken. Alex Bekkers heeft jarenlange ervaring en is een looptrainer met trainerslicentie bij de Atletiek Unie, endurance coach en Beweeg Kuur instructeur via het NISB. Neem vooral contact op via www.lerenhardlopen.nl, wanneer u meer vragen heeft of op zoek bent naar een goed trainingsschema!
Warming up
Een goede warming up zorgt voor minder blessures en maakt de spieren los en warm voordat de inspanning begint. De warming up gaat verder dan alleen de voeten en benen. Lerenhardlopen.nl laat in deze film een basis warming up en cooling down zien.
“Hoe loop ik het beste de eerste kilometers?”
Loop de eerste kilometers behoudend; wees zuinig met je energie. Dit is lastig, want je hebt weken naar deze wedstrijd uitgekeken, je hebt er ontzettend veel zin in en na het horen van het startschot mag je “los”. Opzwepende muziek, juichende en klappende toeschouwers laten je adrenalinespiegel stijgen en kunnen je in de verleiding brengen om te snel te starten. Doe dit niet! Start beheerst; loop in het tempo dat bij je past.
Uiteraard is het leuk om naar bekenden te zwaaien die bij de start staan, maar doe dit niet alsof je gaat emigreren of een wereldreis gaat maken, want je bent afhankelijk van je afstand weer snel terug. Het is allemaal verspilling van je energie die je gedurende de wedstrijd goed kunt gebruiken.
Loop de eerste kilometer ontspannen in de groep mee en doe bij voorkeur geen versnellingen om in te halen. Ruimte om in te halen komt al snel, want een deelnemersveld valt altijd snel uit elkaar. Alle extra inspanningen die je in het begin van de wedstrijd maakt moet je vaak met dubbele tol op het einde van de wedstrijd terugbetalen. Zonde!
En wat is mooier dan de laatste kilometer te versnellen en onder het gejuich van je supporters op volle snelheid naar de finish te komen. Succes!
” Wat moet ik trainen in de week voor De Omloop?”
Ook in deze laatste week is het goed om te blijven trainen. Neem deze week geen volledige rust, maar blijf in beweging. De trainingsafstand mag wat korter (60 % – 70% van de afstanden die je gewend bent) en de snelheid mag iets lager, maar hou je lichaam in beweging. Je lichaam is gewend aan de trainingen en een volledige rust zal alleen maar verlammend werken.
Af en toe een tempoblok / versnelling (geen sprint!) plaatsen tijdens de training kan helemaal geen kwaad. Sterker nog; het zet je lichaam op scherp en het geeft je zelfvertrouwen. Actief rusten noemen we dit.
Zaterdag een korte training (wedstrijdvoorbereiding) is aan te raden. Een rustdag is ook goed.
Oh ja, als je zaterdag rust neemt, ga dan niet je tuin omspitten of de schuur leegruimen.